DEREV – LEAP OF FAITH (EP)

Artiest info
Website
facebook

 

 

De Armeense gitarist Armando Bablanian ontvluchtte samen met zijn landgenoot en drummer Michel Karakach de voortdurende oorlogsdreiging in hun land en ze kwamen uiteindelijk in Toronto, Canada terecht waar ze samen met de uit Canada afkomstige bassist Liam Horrigan een progressieve rockgroep oprichtten die ze doopten met de naam ‘Derev’.

Ze componeerden samen ook nummers en besloten onlangs om die op te nemen voor een eerste EP van de formatie. “Leap Of Faith” is de titel van dit minialbum waarop ‘Derev’ zes tracks heeft opgenomen met de in Deventer, Nederland wonende en de oorlog in Syrië ontvluchte zanger Adel Saflou als gastmuzikant en vocalist bij alle nummers.

De plaat begint met een korte instrumentale introductie die ze “Tunnel Vision” noemen. Maar daarna wordt overgegaan tot het stevigere rockwerk met de song “Turab” en het 8 en halve minuut durende rockepos “Futile”. De voor progressieve rockmuziek typische lengte van de nummers is ook hier voor alle tracks van toepassing. Zo duurt de op de bijgevoegde lyrics video te beluisteren song “Delayed” iets meer dan zeven minuten en sluit de daaropvolgende rockballad “Slipping Down Again” af na 6 minuten.

De langstdurende track staat echter helemaal achteraan op dit album met het 8 minuten en 35 seconden durende etherische “Ghost Of Guilt”, een knappe rockballad waarin nog eens alles uit de kast wordt gehaald met uitstekend gitaarwerk, stevige beats van drums en basgitaar en erg mooi zangwerk van Adel Saflou. De definitie van ‘heavy metal’ kan misschien wel van toepassing zijn op dit werk van ‘Derev’, maar deze band heeft wel altijd belang gehecht aan het behouden van een vlotte melodie bij al deze nummers en dat maakt het album “Leap Of Faith” best aangenaam beluisterbaar, ook voor hen die normaliter niet zo wild zijn van progressieve rockmuziek.

(valsam)